Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 03.10.2008
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: A. Cretu
Titlul articolului: Borbely reclama lipsa inscriptiilor bilingve din majoritatea institutiilor publice din Mures
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: www.ziua.net/news.php?id=13868&data=2008-10-03



Laszlo Borbely, vicepresedintele executiv al UDMR, a reclamat vineri, la Targu-Mures, la seminarul "Bilingvismul - element fundamental al convietuirii", lipsa inscriptiilor bilingve din majoritatea institutiilor publice judetene, desi legislatia prevede ca acestea sa fie puse in localitatile in care populatia maghiara depaseste 20%.

"Si in institutii descentralizate trebuie sa apara inscriptiile bilingve. Mergeti putin in Targu-Mures, incepand cu Prefectura si alte institutii, sa vedeti in cate sunt afisate aceste inscriptii bilingve. In putine institutii sunt, intamplator sau nu, acolo unde directorul general e de etnie maghiara", a declarat Borbely. El a mai spus ca primarul din Targu-Mures nu poate fi convins, desi s-a incercat timp de patru ani, sa scrie denumirile strazilor si in limba maghiara: "Nici un roman de bun-simt nu s-ar putea supara daca pe indicatoarele de strazi ar aparea si denumirea Dozsa Gyorgy". Vicepresedintele executiv al UDMR a mai adaugat ca "nu e impotriva altei etnii sau culturi daca cineva isi respecta cultura si traditiile" si ca nu s-ar supara nimeni daca ar aparea inscriptii bilingve in institutii ori daca functionarii ar sti mai multe limbi, printre care si pe cele ale minoritatilor.

Borbely a recunoscut totusi ca in Romania s-a facut mult in ceea ce priveste folosirea limbilor minoritatilor, insa considera ca "e loc de mai bine, iar politicienii ar trebui sa se preocupe de responsabilitatile lor si sa lase in pace comunitatile, care stiu cel mai bine ce limba vor sa vorbeasca".

In privinta descentralizarii, adusa si ea in discutie la seminarul mai sus mentionat, Borbely a spus ca s-a ajuns in faza in care "nu ne e frica de regionalism, nu ne e frica sa vorbim despre regiuni". "Este si hilar ca in Romania, in care avem regiuni cu traditii bine conturate, in care exista olteni, banateni, secui, moti, sa nu putem vorbi despre regionalism. Este o provocare pentru perioada care urmeaza", a mai spus Borbely.

Smaranda Enache, copresedinta Ligii Pro Europa, a afirmat ca statul trebuie sa creeze posibilitatea ca majoritarii sa devina bilingvi si sa "reduca disparitatile intre invatamantul de la oras si cel din mediul rural, unde accesul la limbi straine este mult redus".

Referitor la accesul minoritatilor la institutiile statului, Smaranda Enache a spus ca, la Targu-Mures, minoritarii nu se simt confortabil nici la biblioteca judeteana, nici la aceea pentru copii, pentru ca multi angajati ai acestor unitati nu cunosc limba maghiara.

Lokodi Edita Emoke, presedintele Consiliului Judetean Mures, a promis ca va analiza situatia, institutiile la care s-a facut referire fiind finantate de administratia publica.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.